Mormors kjøttkaker i brun saus

Sånn her mekker du mormors kjøttkaker i brun saus:
Ha kjøttdeigen i en bolle og bland godt sammen med saltet til deigen blir seig. Tilset griljermel, og pepper, og bland godt inn. Spe med vann til du får ønsket konsistens på farsen. Griljermel kan eventuelt erstattes med potetmel/brødrasp.
Bruk to skjeer (dyppet i kaldt vann) og form jevnstore kaker av farsen, ca. 9-10 stykker. Stek kakene i en blanding av smør og nøytral olje, til de har en fin stekeskorpe på begge sider. De skal ikke være gjennomstekte enda, siden de skal trekke ferdig i sausen.

Lag brun saus ved å brune smør og hvetemel på middels varme i en vid gryte/panne med høye kanter. Dette kan ta litt tid! Vær tålmodig;) Rør hele tiden slik at det ikke svir seg. Når jevningen er nøttebrun og fin sper du, litt av gangen, med varm kjøttkraft til du får ønsket konsistens på sausen. (*Dersom du benytter buljong eller fond må du blande den ut etter anbefalingene på emballasjen.)

La sausen koke et par minutter, spe eventuelt med mer kjøttkraft dersom sausen virker tykk, og tilsett deretter kjøttkakene. La kjøttkakene få trekke i sausen i ca. 15 minutter, til de er gjennomstekte.
Server med poteter og gjerne noe dampet brokkolini, tyttebærsyltetøy og sprøstekte kantareller.

Tips! Hvis du synes sausen er for tynn kan du blande litt maizena sammen med litt vann og bland i sausen. Dersom du synes den er for tykk kan du bare spe på med litt vann.
Publisert: 3.3.2024
Ingredienser
Kjøttkaker
- kjøttdeig storfe: 400 g
- Griljermel: 2 ss
- Vann: 2 dl
- salt: 2 ts
- pepper
Brun saus
- smør: 100 g
- Hvetemel: 100 g
- Oksebuljong: 1 l (Utblandet buljong)
- soyasaus: 1 ss (Smak til)
- salt
- pepper